Hódmezővásárhelyi vitézek emlékeztek a város hősi halottjára
2012.06.01

A Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság Hódmezővásárhelyi Tagozata június 1-jén megemlékezést tartott az 1941-es délvidéki hadjárat vásárhelyi hősi halottja, Imre Pál szakaszvezető temetésének 71. évfordulóján.

A Kincses temetőben a sírnál Kovács Ferenc VRNT mondott beszédet. A Történelmi Vitézi Rend tagja elmondta, hogy a hadjárat során a három zászlóaljból ketten haltak meg a harcokban és harmincan sebesültek meg. Imre Pált Szabadkán temették el, később Endre Béla polgármester intézkedett, és díszsírhelyet ajánlott fel. A város hősi halottját a Kossuth téren ravatalozták fel, majd a gyászmenetben - a korabeli sajtó tanúsága szerint - tízezren kísérték végső útjára. 1945 után a háborúban elesettek hivatalos megítélése is változott, így évtizedeken keresztül nem lehetett a szakaszvezetőről megemlékezni, de a Sóshalmi Olvasókörben emléktábla őrizte nevét ezekben az időkben is.

Kovács Ferenc úgy véli, jó lenne, ha az I. és II. világháborúban elesetteket nagyobb becsben tartanánk. A Történelmi Vitézi Rend felvállalta a hősök sírjainak gondozását (lásd bővebben itt). A Kincses temetőben még egy-két sír vár rendbetételre, aztán a Katolikus temetőben teszik a dolgukat, aztán még nagyobb munka következik, a Dilinka temető különböző szegleteiben fellelhető harminchét I. világháborús katonasírt veszik gondozásba, ezek után pedig a II. világháborúban elesettek nyughelyei jelentik a következő kihívást. Még ma is fedeznek fel új hősi sírokat a temetőgondnokok segítségével.

A megemlékezésen a beszédet követően Benkő László VRNT mondott el egy verset, majd a megjelentek a síron elhelyezték virágaikat és koszorúikat.

Kokovai Péter - promenad.hu

 

Vissza