Magyarok Mattsee-ban

A körülzárással fenyegetett magyar fővárosból a koronaőrség – felsőbb utasításra – nyugatra menekítette a Szent Koronát s vele együtt a koronázási ékszereket, valamint a Szent Jobbot. A menekítés útvonala Magyarországon Székesfehérvár, Veszprém, Kőszeg, Velem volt. Ausztriában pedig, amelynek határát 1945. márciusában lépték át, a Semmeringen keresztül vezetett a csapat útvonala Pajtás Ernő ezredes parancsnokságával: Neuenkirchen, Mürzstag, Mürzzuschlag, Kapfenberg, Mariazell, St. Pölten, Linz, Schörling, s végül a Salzburgtól 20 kilométerre lévő Mattsee – annak közelében ásták el a koronát, a jogart és az országalmát.

A koronaőrség egyik tagjának visszaemlékezése szerint: "Egy üres, elhagyott benzineshordót kettéfűrészeltünk, ebben a kétfenekű hordóban akartuk biztoságba helyezni a koronát. A hordó két darabját egybetoltuk, a koronát, a jogart, az országalmát, és május 5-én este elástuk a tóparton". A tópart menti mocsaras részen eltüntették az ásás nyomait, a koronaőrző ládát pedig tovább vitték, mintha az ékszerek benne volnának.

A Szent Jobbot a helyi plébános rejtette el, később a salzburgi érseknél talált menedéket. A koronázási kardot és a palástot tovább vitték nyugatra. Az útjuk a Zellhof-majorban ért végett: itt estek amerikai hadifogságba a magyar koronaőrök.

A nemzeti ereklyénket az európai háború befejezése után több mint két hónappal, július 24-én ásták ki, az amerikai 7. hadsereg tisztjének, Worth B. Andrews hadnagynak a segítségével. A szennyeződéstől Augsburgban tisztították meg, majd a frankfurti nemzeti bank trezorjába zárták. A Szent Jobb még abban az esztendőben visszajutott Magyarországra, a Szent Korona és a koronázási ékszerek a palásttal együtt azonban csak 33 évvel később – addig az Egyesült Államokban, Fort Konxban őrizték.

Az emigráns magyarok negyedszázaddal ezelőtt emlékkápolnát emeltek Mattsee-ban ott, ahol annak idején elásták a koronát.

2005. július 22-24 között emlékeztek meg Mattsee-ban – a helyi önkormányzat, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Vitézi Rend, a Szent Korona Szövetség és a Koronaőr Egyesület szervezésében – a 60 évvel ezelőtti eseményekről.

Az ünnepségen részt vettek az említett intézmények, szervezetek vezetői és az USAEUR – az Egyesült Államok Szárazföldi Hadserege Európában – küldöttsége Steve Allen ezredes vezetésével. Maslinger Matthäus polgármester köszöntőjét követően – többek között – Dr. Holló József Ferenc vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója mondott beszédet, Somorjai Béla pedig a Szent Korona történetéről szólt.

A koszorúzás után a város kikötőjénél rendezték meg a magyar estet, erdélyi néptáncosok és kézművesek közreműködésével. A jelenlévőket a Vitézi Rend látta vendégül gulyáslevessel.

Az ünnepség megrendezésében való kiemelkedő tevékenységért a szervezőbizottság nevében Dr. Holló József vezérőrnagy és vitéz Hunyadi László a Vitézi Rend főkapitánya Mattsee-i emlékérmet és emléklapokat osztottak ki.

Tekintse meg a Magyar Szent Korona megmentéséről készített rövdfilmet: itt.

Vissza