A Történelmi Vitézi Rend könyvadománya a kárpátaljai magyar iskoláknak
2010.12.20.

A Rend körében meghirdetett könyvgyűjtési akció eredményeként kb. 3000 kötet gyűlt össze, amelyből a válogatást, selejtezést követően 2010. októberben kb. 2.500 kötet érkezett a Rend hivatalos adományaként Beregszászra, a Kárpátaljai Református Egyháznak. Egy kisebb adag tankönyvcsomag (kb. 500 tankönyv, oktatási segédanyag) pedig az árvízsújtotta Rakacaszend görög kat. ált. iskolájának jutott.

A könyvek gyűjtése még tavasszal kezdődött – mondta el vitéz Lovass Sajtos Szilárd székkapitány, a gyűjtés szervezője. Gyűjtöttünk mese- és mondakönyveket, ifjúsági irodalmat, szépirodalmat, történelem-, földrajz-, magyar irodalom-, magyar nyelvtan könyveket és tankönyveket, ének és dalgyűjteményeket, vallási és kegyességi irodalmat, tudományos és ismertterjesztő könyveket, útikönyveket, egyszóval olyan irodalmi termékeket, amely értéket képvisel és értéket közvetít a szórvány magyarság számára. Nagyobb könyvadományokat kaptunk Budapestről, Pécsről, Kecskemétről, Csepelről, Debrecenből.

A Vitézi Szék köszönetet mond a gyűjtési akció ötletgazdájának és végrehajtójának vitéz Lovass Sajtos Szilárd székkapitány úrnak, továbbá a Hajdú-Bihari és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alcsoport vitézeinek a válogatásban és csomagolásban végzett segítségükért, valamint mindazon rendtársaknak, akik adományukkal hozzájárultak e szép és nemes cél eléréséhez.

vitéz Lovass Sajtos Szilárd a szállításra előkészített könyvekkel