vitéz Pisky Zoltán
Budapest, 1893. november 11. - Lengyelország, 1945 január)

 

Ezredes. 1915-ben avatják hadnaggyá. 1939-ben az 1. honvéd hegyidandár felállításának közvetlen előkészületeként létrehozott hegyi gyakorló csoport parancsnoka Kárpátalján alezredesi rangban.

1944. őszén a 24. székely határvadász zászlóalj példamutatóan vitéz parancsnoka. Az Ojtozi-szorosban dacolnak az óriási túlerővel támadó Vörös Hadsereggel. A torjai temetőben szűkebb törzsével az oroszok gyűrűjébe kerül, ahonnan kézigránáttal törnek ki. Pisky az élen harcolva nyit rést, de a temetőt utolsónak hagyja el. Marosvásárhelyen súlyos haslövéssel sebesül, de felépülése után szolgálatra jelentkezik.

1944. végén a Dunántúlon szervezett "Hungária" gránátoshadosztály parancsnoka lesz. A csapataiktól elszakadt, visszavonuló honvédek, és fiatal, főleg egyetemista önkéntesekből álló hadosztály Lengyelországban kerül bevetésre a Vörös Hadsereg páncélos ékeivel szemben. Az egyenlőtlen harcban vérző harccsoport visszavonulása közben a parancsnok tájékozódás céljából gépkocsiján előremegy, majd nyoma vész.

Állítólag Poesnben megsebesül, és hadikórházba kerül, amelyet a bevonuló oroszok felgyújtanak. A lángokban többezer sebesült katona lelte halálát.

Vissza