Felavatták vitéz Darvassy István közadakozásból felállított síremlékét Hódmezővásárhelyen
2023.05.06.

A méltatlanul elfeledett, ám nagy tehetséggel megáldott művész, az első világháború harcterein is hősiesen helytálló vitéz Darvassy István (1888-1960) hamvai visszatértek szülővárosába, Hódmezővásárhelyre.

Az arany vitézségi érmes százados és festőművész porait - leszármazottai nem lévén - a felszámolás fenyegette a budapesti Farkasréti temetőben. Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend vitézi hadnagya elhatározta, hogy születésének 135-ik évfordulójára méltó síremléket állítanak és újratemetik városuk nagy szülöttét. Kezdeményezésüket a Történelmi Vitézi Rend tagjai anyagilag és sajátkezű munkával is támogatták. Indítványukra az önkormányzat a városi Kincses temető díszparcellájában adományozott sírhelyet.

A síremlék ünnepélyes felavatása 2023. április 19-én történt. Gottfried Barna történész, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának szakreferense mutatta be vitéz Darvassy pályáját. A református vallású művész sírjánál áldást mondott Dudás Ferenc százados, református tábori lelkész. Közreműködött Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész. A Történelmi Vitézi Rendet a Rend a Vitézi Szék három tagja, a Csongrád-Csanád megyei székkapitány és a hódmezővásárhelyi alcsoport tagjai képviselték. Az emlékmű előtt a résztvevők koszorúkat helyeztek el és főhajtással tisztelegtek.

Az újratemetésnek köszönhetően ismét sikerült megmenteni egy arany vitézségi érmes háborús hős sírját, amely a Rend egyik kinyilvánított célkitűzése. Emellett vitéz Darvassy István neve újra napvilágra került, és művészete ismét felragyoghat a magyar kultúra palettáján. A Tornyai János Múzeumban április 27-én kamarakiállítás nyílt alkotásaiból és személyes tárgyaiból.

Kép: Koczkás Erzsébet

Vitéz Darvassy István és felesége közadakozásból állított új síremléke a hódmezővásárhelyi Kincses temető díszparcellájában 2023. április 19-én

 

Kovács Ferenc vitézi hadnagy, az újratemetés kezdeményezője és irányítója köszönetet mond a támogatóknak

Vissza