Hagyományőrző vitézek a pozsonyi csata emlékművénél
2022.01.22

Pozsony közelében 907. július 4-én kezdődött az a csata, melyben az Árpád nagyfejedelem vezette magyarok döntő győzelmet arattak a frank seregek felett, akik Pannónia visszaszerzése érdekében törtek be a törzsszövetség területére. A napokig tartó ütközet a bajorok „mohácsi csatájának” bizonyult, mivel szinte a teljes bajor nemesség és főpapság elesett. Ezt követően több mint 120 évig nem lépett ellenség a magyarok országába.

A kiemelkedő jelentőségű esemény emlékének fenntartása céljából a Történelmi Vitézi Rend 2010-ben a gödöllői Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában egy 4 és fél méter magas, ősmagyar motívumokkal díszített emlékművet állítottak, amelynél időről-időre összegyűlnek és koszorúznak a hagyományőrzők.

2021. július 10-én a hagyományőrző öltözetű lovas és gyalogos vitézek két vendéget is fogadtak találkozójukon: a Közép-Magyarország Kelet Törzsszék lovas fogatán érkezett a helyszínre a világhírű székely operaénekes Molnár Levente és édesapja. A világ legnevesebb operaházaiban ünnepelt művész az emlékoszlop előtt énekelte el nemzeti és székely himnuszainkat, majd az ünnepség zárásaként az Isten áldja meg a magyart című éneket. Ezt követően dr. v. Bucsy László törzskapitány adta át a törzsszék lovasai által életre hívott Tarsolyos Lovasegylet tiszteletbeli tagságának oklevelét Molnár Leventének.

Képek: Tóth Péter Csaba

 

Vissza