Kopjafaállítás a Doberdó fennsíkon
2021.10.05.

A pandémia enyhülése cselekvésre késztette a hagyománytisztelő és -ápoló embereket. Új erővel kezdtek a Nagy Háború katonáinak, hőseinek emlékét őrző helyek felújításának, megőrzésének.

2021. július 24 én vitéz Márton Danku István kezdeményezésére kopjafaállításra került sor az egyik legvéresebb ütközet közelében, az északolasz San Martino del Carso temetőjénél. Bristyán Gábor alkotását a gödöllői Albert Gábor evangélikus lelkész áldotta meg. A Történelmi Vitézi Rend Közép-Magyarország Kelet Törzsszék zászlaja alatt a vitéz Turay Tamás vezényletével díszőrséget álló vitézek és zászlótartók sorfala között zajlott a koszorúzás a hegedűn előadott, meghatóan szép Miserere mei, Deus (Könyörülj rajtam, Istenem) zenéje mellett. A hősöket hosszan méltatta vitéz Márton Danku István és Luca Pisk, Savogna d’Isonzo község polgármestere.

Ezt követően a közeli hírneves magaslaton, a Szent Mihály-hegyen lévő magyar keresztnél és a mellette álló olasz emlékműnél (melynek felirata: „ezeken az ormokon olaszok és magyarok hősként harcolva testvérré lettek a halálban) tisztelegtek. Emlékező beszédet mondott vitéz Turay Tamás, soha többé háborút! mottóval, és Varga Árpád, a gödöllői KDNP elnöke.

E nemes cselekedetek, kezdeményezések miatt, melyek lehetővé teszik a hősök iránti őszinte tisztelet megőrzését, köszönet illeti áldozatos munkájukért vitéz Márton Danku Istvánt, dr. Jeney Lászlót, a Teleki Pál Egyesület elnökét, Varga Árpádot, a gödöllői KDNP elnökét, dr. Kovács Évát, Bánkúti Ákost, Pintér Tamást, Dulai Zoltán művészt és sok más segítőt, valamint Luca Pisk polgármestert, aki a helyi hatósági eljárásokban segítette ügyünket és jövőbeli támogatásáról is biztosította a magyar hagyományőrzőket.

Kép és szöveg: v. Turay Tamás

 

Vissza