Új tagokkal gyarapodott a Történelmi Vitézi Rend Észak-Erdélyi Törzsszéke
2020.11.08.

2020. október 24-én, a Szatmár megyei Krasznamihályfalva református templomában tartotta idei vitézavatását az Észak-Erdélyi Törzs. Az esemény több szempontból is különlegesnek mondható: Észak-Erdélyben 2 013-ban t örtént utoljára önálló avatás, utána a Székely Törzsekkel közösen fogadtuk be Rendünk új tagjait. Ebben az esztendőben a járvány jó néhányszor keresztülhúzta a számításainkat, ezért megértettük, hogy a korábbi években megszokott külsőségektől el kell térnünk. Szigorú létszámkorlát és a járványügyi szabályozások betartása mellett azonban nem mondhattunk le a lényegről: az avatásról.

Az igei szolgálatot v. Tóth Tibor nagyenyedi református lelkipásztor végezte, az esküt v. Kocsis László tb. törzskapitány vette be az avatandóktól. Főkapitányi engedéllyel v. Lázár Elemér helyettes főkapitány avatta fel a 6 jelöltet, majd sor került az idei kitüntetések átadására. A Székely Törzsek jókívánságait v. Máthé Lóránt Pál és n. Bartha Imre törzskapitány urak tolmácsolták a rendtársaknak.

Összességében kijelenthetjük, a puritán jelleg nem csorbította, hanem elmélyítette az avatás ünnepélyességét, az ezer fő befogadására tervezett templomban „énekelünk mi százak helyett” (Jékely Zoltán), és zengett, megindító élmény volt.

Vissza