Felavatták Horthy Miklós szobrát Dombiratoson
2020.09.28.

A Történelmi Vitézi Rend tagjai az alaptalan, bizonyítatlan vádak ellen fellépve, hiteles történelmi tényekre alapozva, politikai érdekektől mentesen szeretnék elhelyezni a kormányzót a magyar történelem folytonosságában, a nemzet tudatában. Ezért kormányzóvá választásának és a Vitézi Rend megalapításának századik évfordulója alkalmából a Békés megyei Dombiratoson Horthy Miklós szobrot avatottak 2020. szeptember 19-én. A háborús hősök mai leszármazottai a kenderesi Horthy-kastély, Kereki, Csókakő, Hencida, a budapesti Hazatérés Temploma, Káloz, Harc község, a budapesti Attila Hotel és Bodaszőlős-Zelemér után immár Dombiratoson is szoborállítással szálltak síkra a kormányzó emlékének méltatlanul, elfogultan támadott tisztessége és igazsága mellett.

A magánterületen létesített emlékhely rendelkezésre bocsátása, kialakítása v. Balázs Ilona, Nyergesné és dr. v. Domonkos István törzskapitány érdeme, továbbá az alkotó, v. Csák Attila székkapitány és a Békés megyei vitézek támogatásával valósult meg. A Horthy Miklós Társaság képviseletében ünnepi beszédet mondott Zetényi-Csukás Ferenc, majd a Rend országos törzskapitányával és főszéktartójával közösen leleplezték a művet.

Énekszámok, szavalatok és koszorúzás után a temetőkertben 2013-ban emelt kopjafás vitézi emlékművet keresték fel és hajtottak fejet a község egykori hősei előtt, akiknek köszönhetően Dombiratos elnyerte a Vitézi Község címet.

Mindezek után ünnepi állománygyűlést tartottak, amelyen a szoborállításért végzett erőfeszítéseiket elismerve v. Balázs Ilona, Nyergesné a VR bronz érdemkeresztjét, dr. v. Domonkos István törzskapitány pedig a nemzetvédelmi kereszt ezüst fokozatát vehette át. A rendezvény bajtársi ebéddel zárult.

Fotó: Koczkás Erzsébet

Vissza