A hadak útjára lépett vitéz Simon Árpád
2019.03.04.

2019. január 23-án, a kilencvenhetedik születésnapján hunyt el vitéz Simon Árpád, a Történelmi Vitézi Rend tagja. 1922. január 23-án született a Békés megyei Elek községben, gazdálkodó családban. Édesanyja Pusztai Etelka, édesapja Simon György, aki egy eleki grófi család birtokán gazdatisztként dolgozik. Az elemi iskolát Orosházán végzi. A hódmezővásárhelyi mezőgazdasági szakiskola elvégzése után a Magyar Királyi Honvéd Kincstári Gazdaság Hajmáskér-Csőszpusztai gazdaságában lesz gazdatiszt. 1942. szeptembertől Pápán ejtőernyős kiképzést kap. 1944. júniustól az orosz hadszíntéren harcol, megsebesül, felgyógyulása után hazajut Orosházára, és gazdálkodásba kezd. Az 1956-os forradalom idején Orosházán nemzetőr parancsnok. A szabadságharc leverése után izgatás bűntette, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való tevékeny részvétele miatt egy évi börtönbüntetést szenved.

Szabadulása után a Csorvási Állami gazdaságban gépszerelő, majd Orosházára kerül a Magyar-Szovjet Olajfúrási Központba. A gépműhelyben dolgozik egészen a nyugdíjazásáig.

2003-ban felvételt nyer a Dunamenti Magyar Nemzetőrségbe, 2004-ben a Nemzetközi Szent György Lovagrendbe, 2005-ben a Történelmi Vitézi Rendbe avatják. A forradalom 60-ik évfordulóján, 2016-ban megkapja az Vitézi Rend 1956-os jubileumi keresztjének ezüst fokozatát. A Vitézi Rend munkájában rendezvényein idős kora ellenére is rendszeresen részt vesz, jelentős összegekkel támogatja az országos és megyei szervezet működését.

Az orosházi kórházban érte a halál. 2019. január 30-án temették az orosházi felvégi temetőben lévő családi sírboltba, evangélikus szertartás szerint. Utolsó útján a Békés megyei vitézi székkapitányság képviselői is elkísérték. Nyugodjon békében.

Dr. vitéz Domonkos István mb. törzskapitány, Orosháza

 

Vissza