Első világháborús tablókiállítás Székesfehérvárott
2018.07.05.

Újabb, az első világháború eseményeit és székesfehérvári alakulatait bemutató szabadtéri tablókiállítás nyílt a Városház téren, a negyedik állomás az 1917. év elejétől a háború végéig tartó időszakot mutatja be. A megnyitón Róth Péter alpolgármester kiemelte, hogy a nálunk szerencsésebb történelemmel rendelkező népek esetében valóban véget ért az első világháború 1918 őszén, a mi történelmünkben azonban drámai mélypont következett.

Volt már kiállítás a háború kitöréséről, az 1915-ös gorlicei áttörésről, Olaszország hadba lépéséről és Szerbia meghódításáról. A 2016-os kiállítás alkalmával a Bruszilov-offenzíva, valamint a császári és királyi 69. gyalogezred zwyzyni (zvizini) harcai kerültek a középpontba. Tavaly a román harctér, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia délnyugati, olasz frontjának eseményeiről és a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred Isonzó menti küzdelmeiről lehetett olvasni a tablókon.

A most megnyílt tablókiállításon a Kerenszkij-offenzíváról, a cári orosz és a román hadsereg összeomlásáról írnak bővebben.

A megnyitón hagyományőrző műsort is láthatott a közönség, megelevenedett a „dekorálás”, mai szóhasználattal élve kitüntetés átadás is. A műsorban a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Magyar Királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a Pápai Huszár Egyesület működött közre.

A tablókiállítás néhány hétig marad a Városház téren, majd július 17-e és augusztus 31-e között új helyszínen, a Zichy ligetben tekinthető majd meg.

Gáspár Péter és Molnár Artur írása / szekesfehervar.hu

A katonai hagyományőrzők, köztük számosan a Történelmi Vitézi Rend tagjai

Vissza