Emléktáblát avattak Szolnokon vitéz zetényi Csukás Kálmánnak
2018.01.22.

Oroszország, 1943. január közepe. A magyar 2. hadsereg a Voronyezsi Fronton. Valahol a jeges orosz hómezőkön egy magyar vezérkari főtiszt önkéntesen átveszi a magára hagyott 2. repülődandár ilovszkojei körvédelmének parancsnoki tisztét. Zetényi Csukás Kálmánnak hívják, vagy, ahogyan elhíresült, a néhai Horthy István kormányzóhelyettes katonai parancsnoka.

Éppen 75 esztendeje történt…

Rangjánál és beosztásánál fogva, kérdések és felvetések nélkül távozhatott volna a kilométerekkel hátrább lévő biztonságos Légierő parancsnokságra. Senki nem rótta volna meg ezért. Az ő katonai becsülete azonban mást diktált. 1943. január 19-én 750 repülőkatona, 4000 visszavonuló honvéd, 1000 sebesülttel körbezárva az oroszok gyűrűjében. Földi harchoz nem szokva, a levegő katonái a végsőkig kitartanak. Minden út elvágva, -35 C-fok. A helyzet teljesen reménytelen. A kitörés, a harc megkezdődik, a parancsnok a katonái élére áll…

Zetényi Csukás Kálmán a küzdelem során eltűnt. Holttestét január 21-én a német segítséggel kitört bajtársai találták meg. Ott feküdt az Ilovszkoje és Kasazkoje felé vezető út mellett, néhány repülőkatonája között, akik a testükkel védték, amíg tehették.

Hősként haltak meg mindannyian…

A bátor vezérkari alezredes sebével talán menthető lett volna, de a fagy végzett vele. Mellén keresztülkötve találták meg a dandár zászlaját. Heppes Aladár százados, a régi barát parancsára sírhelyet robbantottak az orosz hóban, és a dandárzászló szolgált a parancsnok szemfedőjéül. 6000 magyar katona búcsúzott tisztelegve, némán a jelöletlen sír felett…

Zetényi Csukás Kálmán, a Magyar Királyi Légierő tisztje, a 2. repülődandár vezérkari főnöke 1943. január 19-én életét adta a hazájáért, a bajtársaiért. Halála után, Horthy Miklós kormányzó, az ellenség előtt tanúsított kiválóan vitéz önfeláldozó magatartásáért, a Magyar Érdemrend hadidíszítményes és kardos tiszti keresztjét adományozta számára, majd vitézzé nyilvánította és vk. repülő ezredessé léptette elő.

Addig él az ember, amíg él az emlékezete.

Hiszem, hogy Csukás Kálmán emlékezete örökké élni fog!

Tegnap Szolnok csodát csinált. Én csak köszönetet mondhatok. Köszönöm a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokának, dr. Koller József dandártábornok úrnak és katonáinak, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokának, Ugrik Csaba dandártábornok úrnak és kísérőinek, a szolnoki Reptár – Repülő Múzeum igazgatójának, Kovács Ákos úrnak és kiváló munkatársainak, a Horthy-család képviseletében, Horthy Csaba úrnak, a jelenlévő vitézeknek, nemzetőröknek, ill a méltó avatóbeszédet mondó Szentgyörgyi Dezsőnek, a nagyívű verset előadó Publik Antal művész úrnak és a szervezésben oroszlánrészt, a kivitelezés nagyját felvállaló Hochstein András és Magó Károly zászlós uraknak!

Végezetül azoknak köszönöm meg a zártkörű emlékhely avatáson való részvételt, akiknek nem jutott szerep, nem kerültek reflektorfénybe, csak szerény alázattal hajtottak fejet egy igaz katona emléke előtt!

Zetényi-Csukás Ferenc
Horthy Miklós Társaság
elnök

Vissza