Vitézavatás Kecskeméten
2017.09.23.

A Történelmi Vitézi Rend 2017. szeptember 23-án  Kecskeméten tartotta az újonnan felvett vitézek ünnepélyes eskütételét és avatását a Nagytemplomban.  Az eseményre zsúfolásig megtelt a templom, ahová díszegyenruhás tengerészek és koronaőrök kíséretében hozták be a Szent Korona mását.

Vitéz Kenyeres Dénes ny. alezredes Kecskemét történetét és a város hadtörténelmét mutatta be a jelenlévőknek. Az avatás előtt vitéz Papp László római katolikus és vitéz Pintér Gyula református lelkészek kértek áldást az avatandókra. Vitéz Majthényi László a kanadai törzsszék nyugállományú elöljárója a VR lovagkereresztjét, vitéz Dinga László György, a Komárom-Esztergom megyei alcsoport elöljárója a VR arany érdemkeresztjét kapta a Vitézi Rendben végzett nemzetvédelmi munkásságukért. Kitüntetést kapott a Horthy Miklós kormányzó emlékét ápoló munkájáért vitéz Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke és posztumusz elismerésben részesült a 2014-ben elhunyt Szentmihályi Szabó Péter, József Attila-díjas író, költő, műfordító, publicista.

Összesen 64 fő vált a Történelmi Vitézi Rend tagjává. Két fő saját érdem alapján, várományosként 34 fő lett avatva, a nemzetvédelmi tagozatba pedig 28 fő nyert felvételt. Az avatási szertartást vitéz Hunyadi László főkapitány végezte, majd köszöntötte az új rendtársakat, és Isten áldását kérte reájuk, magyar nemzetünkre, hazánkra.

Az avatáson készül teljes filmfelvétel és fotótár megrendelhető ezen a címen: szabadi.attila@regioplusztv.hu

Fotó: Szabadi Attila, Bús Csaba, hirös.hu

 

Vissza