Vitézi Város címet kapott Gyomaendrőd
2017.10.03.

Míg az önmagát a cseh megszállás alól felszabadító Balassagyarmat a Legbátrabb Város, a Békés megyei Gyomaendrőd ezentúl a Vitézi Város címet viseli. Szeptember 9-én a gyomaendrődi polgármesteri hivatal udvarán rendezett ünnepség keretében adta át vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya a Vitézi Város címet adományozó oklevelet Toldi Balázs polgármesternek.

A Körös-parti Gyoma és Endrőd községek 1982-ben egyesültek. A 20. század háborúiban Gyomán és Endrődön összesen 56 háborús hős érdemelt ki vitézi címet, akik ma is mindannyian példaként szolgálnak utódaiknak helytállásból, hűségből, bátorságból. Emlékükre 2015-ben kettős kopjafát állítottak a polgármesteri hivatal udvarán (vitéz Füredi Gábor alkotása).

Az adományozó ünnepségen mutatták be a helyi vitézi alcsoport vezetőjének, vitéz Kiss Sándornak VITÉZEINK – Gyoma és Endrőd vitézei és hősei című könyvét is. A kötet többek között részletesen leírja a szerző által felkutatott 11 fő tiszti, 45 fő legénységi és 27 fő várományosi állományú avatott vitézt is.

 

Hunyadi László főkapitány átadja Toldi Balázs polgármesternek a Vitézi Város oklevelét

 

A Rend elöljárói megkoszorúzzák a vitézek emlékművét

Vitéz Kiss Sándor a VITÉZEINK – Gyoma és Endrőd vitézei és hősei című könyvét dedikálja

Békés vármegyei vitézek egykor...

... és a magyar vitézség eszményét ápoló mai utódaik

 

Vissza