A 95 éves vitéz Smohay Ferencet köszöntötték
2017.07.17.

A ma 95. születésnapját ünneplő Vitéz Smohay Ferencet, a székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonáját, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének legidősebb tagját köszöntötték hétfőn, Fehérváron, a Papi Otthonban. A volt hadapródőrmester, zászlós, tartalékos alhadnagy és főhadnagy Vitézségéért és Hősiességért Emlékérmet kapott. 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Magyarország Kormánya nevében, a tisztelet és a hála jeleként Vitézségéért és Hősiességéért Emlékérmet és Emléklapot adományozott Vitéz Smohay Ferencnek. „ Tiszteletünket és megbecsülésünket szeretnénk kifejezni a Magyar Királyi 3. Honvéd Gyalogezred egykori katonájának, aki vitézül harcolt a második világháborúban, magyar honvédként, és hazatért a Don-kanyarból.” – fogalmazott a miniszterhelyettes, majd jó egészséget és további boldog éveket kívánt az ünnepeltnek.

Vitéz Smohay Ferencet a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület képviselői és a család tagjai is köszöntötték. Ezt követően Lévai Miklós nyugállományú ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke átadta a 102 éves Vitéz Békei Koós Ottó magyar királyi százados jókívánságait is.

Vitéz Smohay Ferenc a köszönet szavai után elmondta, meglepetésként érte a köszöntés és ünneplés, majd erőt, egészséget, boldog, békés családi életet kívánt.



Vitéz Smohay Ferenc 1922. július 17-én született Székesfehérváron. A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred kötelékében szolgálva 1942-ben vonult be az oroszországi frontra. A doni áttörésnél megsebesült, hadifogságba esett. Tagja a Történelmi Vitézi Rend Fejér Megyei, - és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének. Az utóbbi években az aktív tevékenységtől visszavonult, a Székesfehérvári Római Katolikus Papi Otthonban él.

forrás: szekesfehervar.hu

fotó: Simon Erika

 

Vissza