A Debreceni Református Kollégium Oratóriumából indult a Doni Hősök Emlékmenete
2017.02.06.

Civilek és katonák egyaránt részt vettek a Doni Hősök Emléktúrán, amelyet idén már tizenhetedik alkalommal szervezett meg a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) hagyományőrző tagozata - dr. Simicskó István honvédelmi miniszter fővédnökségével. A menetet ezúttal három különböző időpontban teljesítette a több száz résztvevő.  

Hajdú-Bihar megyében 2017. január 26-28 között került végrehajtásra Debrecen-Hajdúhadház-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás települések érintésével a 60 km-es menetszakasz 100 fő honvéd középiskolás diák, a helyi alakulat katonái és MATASZ hagyományőrzői részvételével. A túra megkezdése előtt január 25-én este útbaindító istentisztelet volt a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

A négynapos emlékmenetre a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium udvaráról gyalogosan indult az emlékezők körülbelül száz fős csoportja. A menetrésztvevői Debrecen belváros irányába vonultak, s a Kollégium Oratóriumba tartottak. Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója és Ruszin Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott beszédet, majd vitéz Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész hirdette Isten igéjét az Ézs 42,2-3 alapján.

Igehirdetésében arról beszélt, hogy a Don-kanyarban nagyon sok emberi nádszál-élet összetört és sok emberi mécses kihunyt, azonban az ember életében nem a háborúság, hanem a béke az alap állapot, mely az Isten Fiában, Jézus Krisztusban ismerhető meg. A tábori lelkész – a világháborús tábori lelkészi hagyomány alapján – zubbonyzseb-méretű, terepszínű borítójú,katonai Bibliával ajándékozta meg a menet résztvevőit.

Azzal, hogy idén az Oratóriumból indult az immár 17. alkalommal megrendezett emlékmenet, a résztvevők tisztelgésüket fejezték ki a reformáció 500., és az Egyházkerület 450. évfordulója előtt.

Az emlékmenet résztvevői ezt követően fáklyás felvonulás keretében vonultak vissza a honvéd középiskola kollégiumába.

Vissza