A Vitézi Szék kitüntette az 56-os szabadságharcos vitézeket
2016.11.14.

 

A Budapest II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezett megemlékezésen ünnepi beszédekkel, személyes visszaemlékezésekkel, kulturális műsorral, könyvbemutatóval tisztelegtek a magyar szabadságharc 60-ik évfordulója alkalmából
2016. november 4-én. A legbátrabb harcosokat az 1956-os jubileumi emlékkereszt ezüst fokozatával tüntette ki v. Hunyadi László főkapitány.

Zsúfolásig megtelt a gimnázium aulája a nemzeti gyásznap estéjén. A Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet közös rendezvényének szónokai Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere, v. Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője voltak.

V. Bagaméri László Márai Sándor Mennyből az angyal c. versét szavalta. A pázmándi v. Hajdú Szabolcs tb. törzskapitány a Széna tér környéki harcokról, a budapesti v. Lucza Béla pedig a Corvin közi fegyveres ellenállásról tartott személyes hangú előadást.

A Mányi Közösségért Egyesület ifjai színpadi produkcióját követően v. Bucsy László törzskapitány mutatta be a Történelmi Vitézi Rend Emlékeinkben élnek c. interjúkötetét, amely a 60 éves évfordulóra került kiadásra. A könyv negyvenkilenc személyes visszaemlékezést tartalmaz a magyar szabadságharc idejéből, felvidéki és erdélyi vonatkozású történetekkel is kiegészítve.

Ezt követően a saját szabadságharcos érdemeiért felvételt nyert 21 fő vitéz vehette át a Vitézi Rend jubileumi érdemkeresztjét és az ünnepi kötet egy-egy tiszteletpéldányát. A megemlékezés a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult. Utóbbi azon erdélyi magyarok tiszteletére hangzott el, akik a román elnyomó diktatúra súlyos megtorlását szenvedtek a magyar forradalom iránti rokonszenvük miatt.

A Történelmi Vitézi Rend EMLÉKEINKBEN ÉLNEK című 56-os emlékkötet kiadását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

 

Fotó: Szabadi Attila VRNT

Vissza