Vitézavatás Budapesten
2016.10.23.

A Történelmi Vitézi Rend 2016. október 1-én  Budapesten tartotta az újonnan felvett vitézek ünnepélyes eskütételét és avatását a Belvárosi Plébániatemplomban. Az eseményre zsúfolásig megtelt a templom, ahová díszegyenruhás tengerészek és koronaőrök kíséretében hozták be a Szent Korona mását.

Az avatás előtt vitéz Hajdú Szabolcs és vitéz Eötvös Péter 56-os szabadságharcosok a forradalom 60-oik évfordulója alkalmából a Vitézi Rend arany éremkeresztjét, illetve a arany nemzetvédelmi keresztjét vehették át. Ők ketten példát mutattak a személyes bátorságból és hazájukhoz való hajlíthatatlan hűségből a harcok idején és az emigrációban egyaránt.

2016-ban összesen 61 fő válhatott a Történelmi Vitézi Rend tagjává. Várományosként 23 fő lett avatva, a nemzetvédelmi tagozatba pedig 37 fő nyert felvételt.

Hosszas előkészítő tárgyalások során a Vitézi Egységért Vitézi Egylet 52 tagja döntött a Történelmi Vitézi Renddel való egyesülés mellett. Ők egy megerősítő avatási szertartás keretében kerültek ünnepélyes befogadásra. Az avatási szertartást vitéz Hunyadi László főkapitány végezte, majd köszöntötte az új rendtársakat, és Isten áldását kérte reájuk, magyar nemzetünkre, Hazánkra.

Az avatáson készül teljes filmfelvétel és fotótár megrendelhető ezen a címen: szabadi.attila@regioplusztv.hu

Az ünnepségről készített filmösszefoglaló megtekinthető itt (kattints).

Fotó: Szabadi Attila

Vissza