A recski tábor felszámolására emlékeztek
2016.09.10.

A recski kényszermunkatábor a Heves megyei Recsk község mellett emelkedő Csákány-kő nevű hegy kőbányája közelében, 1950. októbere és 1953. ősze között, az Államvédelmi Hatóság által működtetett szovjet típusú internáló- és kényszermunkatábor volt. Lakói – a kommunista rendszer ellenségei, magyar királyi katona- és rendőrtisztek, főtisztviselők, pénzügyi és közigazgatási szakemberek, tanárok, mellettük szakmunkások, földművesek is - rabszolgamunkát végeztek a kőbányában, tizennégy órán át hajszolták őket elégtelen élelmezés mellett. A legfeljebb négy elemis államvédelmis őrök egyik legjobb szórakozási lehetősége az volt, hogy embertelen módon kínozhatták, büntethették a foglyokat.

Nemcsak a Recsken elhunyt, vagy itt szenvedett emberekre emlékezünk, hanem a kommunizmus összes áldozatára - mondta Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője 2016. szeptember 10-én az egykori munkatábor helyén kialakított történelmi emlékhelyen tartott megemlékezésen.

A politikus úgy fogalmazott: a kommunizmusban rendszerszintű volt az üldözés és a gonoszság, mert a kommunisták nem ismerték az emberi méltóságot, a nemzet- és hazaszeretet.

A teremtett világunk nagyszerű alkotás, melynek a csúcsán az ember áll, akinek az a dolga, hogy még gazdagabbá, szebbé tegye azt. Az emberi méltóság fontos eleme a szabadság, ugyanakkor tisztelnünk kell a másik ember szabadságát is – fogalmazott.

A megemlékezésen a Történelmi Vitézi Rend tagjai álltak díszőrséget. A Rend nevében vitéz Juhász Béla törzskapitány koszorúzott.

A Recski Szövetség Egyesület videofelvétele itt tekinthető meg: kattints.

 

Vissza