Megtisztultak a hősök sírjai Hódmezővásárhelyen
2016.06.01.

A hétvégén országszerte hadisír-gondozást rendeztek a közelgő Hősök Napja alkalmából. A "Mentsünk meg egy hadisírt!" kezdeményezés keretében Hódmezővásárhelyen a Történelmi Vitézi Rend tagjai és támogatói a Katolikus és Kincses temető hősi parcelláját tették rendbe, míg a Pálffy Huszárok az unitárius sírkertben vettek gondozásba honvédsírokat. A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület május 21-ére hirdette meg a "Mentsünk meg egy hadisírt!" országos akcióját. A felhívás nyomán országszerte, így Hódmezővásárhelyen is önkéntesek sora vállalta, hogy rendbe tesznek egy-egy elhanyagolt katonai nyughelyet. A Történelmi Vitézi Rend vásárhelyi csoportja a Bethlen Gábor Gimnázium diákjaival karöltve vette gondozásba a Katolikus temető hősi parcelláját.

Nemcsak az elmúlt években felújított sírhelyek környezetét tették rendbe, hanem az első világháborús sírok fejköveit is megtisztították a rárakódott mohától, valamint újrafestették a feliratokat és új nemzetiszínű szalagokkal látták el a hősi hantokat. A vitézek a temető evangélikus és görögkeleti részében kitisztították az ott található sírkeresztek környékét, valamint a Kincses temető hősi parcellájában is levágták a füvet.

A Hagyományőrző 15. Pálffy Huszár Egyesület tagjai az unitárius sírkertben Szametz András negyvennyolcas honvéd százados sírját vették gondozásba, illetve az ott található két első világháborús honvédsírt is rendbe hozták. Az önkéntesek hétvégi munkájának köszönhetően méltó módon emlékezhetnek a hódmezővásárhelyiek május utolsó vasárnapján, a Magyar Hősök Emléknapján a temetők hősi parcelláiban.

Elek András

szöveg és kép: promenad.hu

 

 

Vissza