A hadak útjára lépett vitéz Detre Csaba Ferenc
2016.01.21

 

Vitéz Detre Csaba Ferenc nyá. tengerészgyalogos őrmester 68 éves korában, 2015. december 28-án hunyt el a kaliforniai San Diego melletti Santa Ana város katonai kórházában. 1947. szeptember 12-én született az ausztriai kellerbergi gyűjtőtáborban, a szovjet megszállás elől menekült szülei átmeneti tartózkodási helyén. 1949-ben települ át a család Montrealba (Kanada). Már gyermekkorában arról ábrándozik, hogy katonai pályára lép, és kiveri a kommunistákat Magyarországról.

A középiskola elvégzése után önként jelentkezik az Egyesült Államok haditengerészetéhez. Mivel még csak 17 éves, szülői engedéllyel és édesapja kíséretében utazik el a plattsburgi (USA) toborzó irodába. Kiképzését követően 1966-67-ben 12 havi frontszolgálatot teljesít lövészként Vietnamban. Részt vesz az Operation Orange, a Liberty, a Hastings, a Teton, az Arcadia, a Trinidad I és II, a Shasta II, a Stone és a Lafayette kódnevű hadműveletekben. Egyszer sebesül a karján. Megkapja a Vietnami szolgálatért érmet (két ezüst csillaggal), a Vietnami hadjáratért érmet, a Nemzeti védelmi szolgálatért érmet, a Tengerészgyalogság jó magaviseleti érmet és a Bíborszív kitüntetést.13 évi szolgálat után vonul nyugállományba. Ezt követően egy kaliforniai biztonsági magán őrszolgálat csoportvezetőjeként dolgozik

Részben édesapja, vitéz Detre Gyula m.kir. főhadnagy, vitézi törzskapitány várományosaként, részben saját érdemeiért avatják a Vitézi Rendbe 1987-ben. Második házasságából két fia született, Gyula és Ádám. Temetése katonai tiszteletadás mellett 2016. április 4-én lesz a San Diego melletti Miramar katonai temetőben. Nyugodjon békében!

 

Vissza