Sopronban leleplezték vitéz Muhr Ottmár ezredes szobrát
2015.12.12.

2014-ben emlékeztek a limanowai csata századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Lengyelországban, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen. Az 1914. november 28. és december 18. közötti csatában az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz erőket. A Jabloniec magaslaton található haditemetőben nyugszik a soproni Nádasdy császári és királyi 9. huszárezred parancsnoka, vitéz Muhr Ottmár ezredes (1860-1914) is. A Honvédelmi Minisztérium támogatásával 2015. december 12-én, I. világháborús lovas és gyalogos hagyományőrzők katonai díszszemléje mellett a Deák téren felavatták a hős parancsnok mellszobrát, vitéz Csák Attila alkotását.

A Deák téren állt már egy monumentális emlékmű, melyet 1950-ben a kommunista diktatúra lerombolt. A frissen avatott szobor pár méterre áll a régi emlékmű helyétől.

Sopron főterét ékesíti az új katonaszobor

Az ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium képviselői mellett részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtiszt Képző Kar, Katonai Vezetőképző Intézet, a Magyar Huszár és  Katonai Hagyományőrző Szövetség,  Sárvár Város Önkormányzatának és a Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum Baráti Kör képviselői, továbbá a Muhr család tagjai.

A azobor alkotója vitéz Csák Attila (Páty)

Kép és szöveg: sopron.hu

***

Az alkotó egy másik katonaportréja a Gyimesi-szorosban vitéz Sebő Ödön főhadnagynak állít emléket (kattints).