Horthy István hősi halálának 72-ik évfordulójáról emlékeztek meg a vitézek Gödöllőn
2014.08.17

Vitéz nagybányai Horthy István magyar királyi repülő főhadnagyra, Magyarország kormányzóhelyettesére emlékeztek a vitézek a gödöllői királyi kastély kertjében 2014. augusztus 17-én. Az ünnepség szervezője dr. vitéz Bucsy László törzskapitány beszédében kiemelte: a Kiskormányzó 1942. augusztus 20 – án bekövetkezett hősi repülőhalálára emlékezni ez a legmegfelelőbb helyszín, hiszen tudomásunk szerint itt áll az egyetlen korabeli, megmaradt, róla készült szobor.

Elhangzott: "Számomra – és talán mondhatom – számunkra az a legtiszteletreméltóbb, hogy önként vállalta a frontszolgálatot, a vadászrepülést, holott családi helyzete és magas állami pozíciója miatt ez alól bizonyosan mentesülhetett volna. Apját idézve – nem akart „ kibújni" a szolgálat alól. Tisztességből és becsületből vállalt részt a hivatásos katonák és akár a sorozott magyar bakák sorsából is. A Kormányzó – bár nem szívesen és féltve őt – egyetértett fia döntésével. Csendesen kérdezem: hol vagyunk ma ettől az erkölcsi magaslattól?"

A Vitézi Rend tagjai mellett jelen voltak Gödöllő város önkormányzatának és nemzeti pártjainak, polgári szervezeteinek képviselői is.

fotó: Tóth Péter