A pozsonyi csatára emlékeztek Gödöllőn
2014.08.28

A vitézek 2014. június 27-én a Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában gyűltek össze a 2 tonna tömegű, 4 és fél méter magas, ősmagyar motívumokkal díszített emlékműnél, vitéz Füredi Gábor alkotásánál, amelyet 2010-ben adományozott a Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend a városnak. Felavatása óta elkészült annak védőtetője, illetve az erre az alkalomra készült, a 907-ik esztendőben Árpád fejedelemnek a német-római seregek ellen vívott győzelmes csatáját ismertető tábla is. A koszorúzást követően bajtársi ebéddel zárult a rendezvény.

***

 

Emlékezés a győztes pozsonyi csatára

A Nemzeti Együvé Tartozás-parkjában felállított emlékoszlopnál emlékeztek meg a 907-ben lezajlott pozsonyi csatáról, június 27-én. A honfoglalás lezárásának tartott esemény emlékére a Történelmi Vitézi Rend kezdeményezésére 2010-ben állítottak emlékoszlopot, ami fölé hat kopjafán álló tetőt emeltek, idén pedig felállításra került a csata történetét ismertető tábla is.

A résztvevőket dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a megemlékezés lényegében a nyitórendezvénye a hétvége eseménysorozatának, hiszen szombaton és vasárnap rendezik meg a X. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, szombaton este pedig a Magyar Szabadság Napját ünnepeljük. Gémesi György köszönetet mondott mindazoknak, akik az emlékhely kialakításában részt vettek.
A rendezvényen Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója mondott beszédet, melyben áttekintette a 907-ben lezajlott eseményeket. Mint mondta, a győztes csata lényegében lezárta a honfoglalás folyamatát, s ez a győzelem egészen 1030-ig nyugalmat hozott a magyaroknak, és ennek köszönhetően teremtődtek meg az államalapítás feltételei. Egyben felhívta a figyelmet arra, sajnos ez a jeles esemény nem része a kötelező tananyagnak, így a magyar történelem számára meghatározó győzelemről a fiatalok jelentős része sosem hallott.
A beszédet követően Bucsy László, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya - csatlakozva Gémesi György polgármesterhez - megköszönte mindazok segítségét, akik az oszlop környezetének rendezésében és az ismertető tábla felállításában részt vettek, majd úgy fogalmazott: Az emlékhelynek nem csak az a feladata, hogy lehetőséget adjon a megemlékezésekre, hanem az is hogy figyelmeztessen a magyar föld megtartásának fontosságára. Szükségesnek nevezte azt is, hogy a Nemzeti Együvé Tartozás-parkját minél jobban bevonják a városi rendezvényekbe.
A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékoszlop tövében. Gödöllő város önkormányzata képviseletében Gémesi György polgármester, valamint Tóth Tibor és Pecze Dániel alpolgármesterek koszorúztak.

www.godollo.hu

***

fotó: Tóth Péter