Hősi halott honvédek emlékhelyét avatták Székesfehérvárott
2014.09.30

A Király sor és a Géza utca sarkán 2014. szeptember 3-án emlékparkot avattak annak a 159 székesfehérvári katonának a tiszteletére, akik 70 évvel ezelőtt a Gyergyószentmiklós határában fekvő Gac-hegyen haltak hősi halált. Az avató ünnepségen jelen voltak állami, megyei, városi, egyházi elöljárók, a honvédség vezetői, hagyományőrző egyesületek és intézetek képviselői. 

A mostanra megújuló kis téren emlékkő és a gyergyóiak ajándékozta kopjafa emlékeztet ezentúl arra, hogy a második világháborúban 1944. szeptember 7-én hajnalban Magyarország határának védelmében, a Gyergyószentmiklós határában húzódó védelmi vonalban hősi halált halt a Magyar Királyi Honvédség székesfehérvári 3. pótezredéhez tartozó 159 fő honvéd. A 70 évvel ezelőtt történt esemény pontos története máig ismeretlen. A tragikus történet azonban élénken él a gyergyószentmiklósi emberek emlékezetében, akik az eltelt években folyamatosan megemlékeztek, ahogyan ők mondják „a székesfehérvári kadétok” hősi haláláról. Az esemény alkalmából minden évben emlékünnepséget rendeznek a gyergyói határban a Gac-hegy oldalán, az egykori harcároknál található tömegsír fölé emelt emlékhelyen.

2008 májusa óta ezen az emlékhelyen áll a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete által adományozott emlékmű is, hirdetve, hogy a székesfehérváriak sem felejtik el egykori fiaikat.

A Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz László Tibor Fejér megyei székkapitány koszorúzta meg az emlékhelyet.

forrás: www.okkfehervar.hu