Megemlékezés Horthy Miklós honi földbe temetésének 20-ik évfordulóján
2013.09.01

Kenderesen 2013. szeptember 1-én nagyszabású ünnepségen emlékeztek meg a kormányzó tisztelői a Horthy-ligetben, hogy 20 évvel ezelőtt nemzetünk megmentője a végakaratához híven végső nyughelyére, a kenderesi családi kápolnában lett eltemetve. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott az újratemetés minden résztvevőjének.

"Az újratemetés történelmi elégtétel volt, de ezzel nem elégedhetünk meg. Húsz esztendő után is meg kell állapítanunk, hogy nem múlt el nyomtalanul a hipnotizáló, tudatmódosító hazugságokkal mérgező szocialista-kommunista négy évtized. Fölégetni az erdőt gyorsan lehet, de idő kell ahhoz, hogy az épségben maradt gyökérzet sarjadni kezdjen, és új fákat telepítsünk" - emelte ki Lezsák az ünnepségen megjelent több száz résztvevőnek.

Célként jelölte meg, hogy Kenderesen egy Horthy-korszakot kutató tudományos intézet jöjjön létre, amely gyűjti és kutatja a kormányzóhoz kötődő, a világban fellelhető dokumentumokat, levelezéseket, feljegyzéseket, tanulmányokat és könyveket.

Beszédet mondott még Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere és Horthy István, aki nagyapjáról és az idén tavasszal elhunyt édesanyjáról emlékezett meg.

A megemlékezés a Horthy család kriptájánal koszorúzással zárult. A Történelmi Vitézi Rend hagyományosan nagy létszámmal és vitézi zászlókkal vett részt a megemlékezésen. A kormányzó sírját megkoszorúzta a Rend főkapitánya, a magyarországi és erdélyi törzskapitányok és számos közvitéz egyénileg is lerótta tiszteletét.

fotó: MTI, v. Tolnai Eta

 

Vissza