Ünnepi megemlékezés a Doberdó-Isonzó menti csaták színhelyén
2013.05.26

A gondolat, hogy a Doberdó - Isonzó menti csaták színhelyét felkeressük és egy méltó megemlékezéssel tisztelegjünk az ott elesett magyar katonák emléke előtt már régen megfogalmazódott bennünk.

A sors úgy hozta, hogy a 2013-as évben ez a régi álom valóra vált és a Magyar Hősök Napján, május 26-án eljutottunk a Monte San Michele hegyen álló emlékhelyre, a 6. isonzói csata színhelyére, a véráztatta Doberdóra. Utunk egy nappal korábban kezdődött, amelynek első pontjaként felkerestük a híres Caporetto-t vagy mai nevén Kobarid városát, ahol megtekintettük a város I. világháborús múzeumát. A hosszú út alatt Berta István történész barátunk tartott előadást a korszakról, a "Nagy háború" kitörésének előzményeiről, a harctéri viszonyokról és hadmozdulatokról. A kobaridi múzeumlátogatás után felkerestük a Solkan-ban található kicsiny magyar katonatemetőt, ahol a Himnusz eléneklésével és egy „Magyar Hiszekegy"-gyel adóztunk az ott nyugvó hősök emléke előtt. A szálláshelyünkön az esti órákban egy kis összejövetelt tartottunk, ahol zenekarunkkal régi magyar katonadalokat és újabb, hazafias, nemzeti nótákat játszottunk. Másnap felkerestük az olasz Visin tini falucskában található magyar tábori kápolnát, majd San Martini del Carso kis utcáin felkapaszkodva tiszteletünket tettük a Nagyváradi IV. honvéd gyalogezred emlékművénél. Az emlékmű mellett található un. "Halálréten" Berta István folytatta hadtörténeti előadását a földi pokolról, arról, hogy e ma már oly csendes rét miért is érdemelte ki ezt a nevet.

Következő állomásunk a Monte San Michele domb teteje volt, ahol bejártuk az egykori kavernákat és lövészárkokat, majd a domb tetején található emlékműnél megtartottuk ünnepi megemlékezésünket és elhelyeztük a Történelmi Vitézi Rend koszorúját. Ezen emlékmű felirata igen híressé vált: "Olaszok és magyarok, ellenségek voltak a csatában, barátokká lettek a halálban."

A megemlékezést követően felkerestük még a Fogliano-ban található Osztrák - Magyar katonatemetőt, ahol a Monarchia hadseregének több mint 7000 vitéze nyugszik. Itt a Szózat eléneklésével búcsúztunk a Hősöktől és Doberdótól, majd egy rövid trieszti séta után elindultunk hazafelé.

Az út szervezői Létai Máté VRNT és Pálfi Tamás VRNT a TVR Baranya megyei csoport tagjai voltak, a zenét a Végvár zenekar biztosította. Az emléktúráról DVD film készül, melyet kérésre szívesen eljuttatunk.

Létai Máté VRNT, Siklós