Állománygyűlés Kalocsán
2013.03.16

2013. március 16-án Kalocsán tartotta tavaszi állománygyűlését, a Történelmi Vitézi Rend Bács-Kiskun megyei alcsoportja. A nemzeti ünnepünk alkalmából feldíszített Korona Étterembe a zord időjárás ellenére 10 órára megérkeztek a Rend tagjai és és a meghívott vendégek.

Az állománygyűlést a személyes jelenlétével megtisztelő főtisztelendő Dr. vitéz Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr köszöntő szavai nyitották meg. Őexcellenciája tájékoztatást adott többek között a napokban megválasztott Ferenc pápa személyéről, és a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház felújításának előrehaladásáról.

Vitéz Hunyadi László főkapitány köszöntőjében szeretett Magyar Hazánk sorsának jobbrafordulása közelgő lehetőségeire hívta fel a figyelmet, ezután vitéz Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Kalocsai Wass Albert Baráti Kör elnöke tárogató-, nemzetes Szabó István VRNT rendtársunk pedig énekszámaival színesítette a rendezvényt. Vitéz Suhajda Krisztián székkapitány és vitéz Tiszavölgyi István hadnagy összefoglalta a megyei székkapitányság múlt évi tevékenységét és jövőbeni feladatait.

Dr. vitéz Bagó Zoltán EP-képviselő, a Benes-dekrétumok elleni küzdelmünk kiváló harcosa a kedvezőtlen útviszonyok miatt ugyan nem tudott az állománygyűlésen megjelenni, de táviratilag meghívta a Történelmi Vitézi Rend képviselőit április 8-án Brüsszelbe, az Európa Parlamentbe. Szantner Gábor VRNT, az Észak-Dunántúli Törzsszék mb.hadnagya által vezetett küldöttség, szintén a rossz út miatt nem tudott eljutni Kalocsára. Az állománygyűlés meghívott vendégei voltak a kalocsai társszervezetek helyi vezetői: vitéz Tóth István a 36.számú tb. Csendőrörs örsparacsnoka, volt országgyűlési képviselő, vitéz András István az 1956-os Vitézi Lovagrend tözskapitánya, vitéz Vörösváczky János úr az 1956-os Vitézi Lovagrend helyettes törzskapitánya, lovag Gyöngyösi Imre a Politikai Foglyok Országos Szövetsége kalocsai elnöke, az 1956 Magyar Nemzetőrség kalocsai parancsnoka.

Az állománygyűlés bajtársi ebéddel folytatódott, majd ezt követően az 1848-as szabadságharc emlékére megkoszorúztuk a Szentháromság téri Hősök Szobrát.

Érsek úr az egybegyűltek részére lehetővé tette, hogy az egyébként még zárva tartó Érseki Kincstárat meglátogassák, ahol vitéz Hunyadi László főkapitány, mint a kincstár korábbi igazgatója kiváló hozzáértéssel kalauzolta a vendégeket.

vitéz Vörösváczky Csaba
a Történelmi Vitézi Rend mb. hadnagya

Fotó: Némethné Bencze Krisztina

Vissza