66 év után újból szolgálatba állt a Honvéd Palotaőrség
2012.01.07

Az MH Támogató Dandár 32. Honvéd Díszegységének kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség katonái őrzik január 7-től a budapesti Sándor-palotát. A palotaőrség szolgálatba állása alkalmából megtartott ünnepségen jelen volt dr. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői.

A mai naptól hetvenöt fős palotaőrség veszi át a Köztársasági Elnöki Hivatal protokolláris őrzését– jelentette ki köszöntő beszédében Schmitt Pál.  - Noha a Honvéd Palotaőrség létrehozása ebben a formában újszerű, a magyar őrhagyományok igen erősek, komoly és büszke múltra tekintenek vissza. Gondoljunk csak például a Magyar Királyi Testőrségre, amely mindig több volt egy védelmi erőnél, képviselte a magyar államiságot, a korszakokon és személyeken túlmutató közösségi értékrendet- hangsúlyozta az államfő.

Az ünnepségen ismertették a Honvéd Vezérkar főnökének parancsát, amelyben Benkő Tibor úgy fogalmazott: „azt várom és elvárom önöktől, hogy szolgáljanak a Honvéd Palotaőrség jelmondatához híven, vitézséggel és hűséggel!”

Az eseményen a palotaőrség bemutatta mindazt a tevékenységet, amelyet ezentúl nap mint nap megtesz a Szent György téren: a díszőrök felállítását, a minden nap tizenkettő órakor látható fegyveres alaki bemutatót, valamint az óránkénti őrségváltást.

(Zrínyi Média, HM Sajtóiroda)

Az ünnepségen megjelent vitézeknek továbbítja vitéz Hunyadi László főkapitány azt a levelet, amelyet Kun Szabó István dandártábornok írt részére. A levélben köszönetét fejezi ki mindazért a támogatásért, amelyet a vitézektől kaptak 2011-ik évben, továbbá a Palotőrség beiktatásán való demonstratív megjelenésükért. A levél az alábbi képre kattintva olvasható.