A 101 éves vitéz Kovács Ernő köszöntése
2011.01.07.

Vitéz Kovács Ernő magyar királyi főhadnagy 2011. január 7-én töltötte be a 101. évét. Az idős urat a Történelmi Vitézi Rend tatai alcsoportjának tagjai: vitéz Dinga László, vitéz Hanzlik János, vitéz Kaszál József és vitéz Laborc György köszöntötték születésnapján. Ernő bácsi leányával és annak családjával él Tatán, jó egészségnek és szellemi frissességnek örvend, de nagy társaságba már nem vágyik.

Vitéz Kovács Ernő nem mindennapi életutat járt be: a Fejér megyei Pázmándfaluban született 1910. január 7-én kilencgyermekes családban. Később a Győrhöz közeli Ásványrárón éltek, itt kapta 1941-ben behívóparancsát, majd kiképzés után ezredével 1942-ben a keleti frontra indult. Az urivi nagy orosz offenzíva a Don menti táborukban érte őket. A nehéz küzdelem után még a katonabetegség is elérte: flekktífuszt kapott. Gyógyulását követően polgári foglalkozását folytatta, tanár lett, ám 1944-ben ismét behívót kapott: a Vereckei és az Uzsoki hágó megerősítése és lezárása volt az ezred feladata. 1945 májusában alakulata az utolsók között tette le a fegyvert, ám az akkor 35 éves Kovács Ernő rövidesen orosz hadifogolytáborba került több ezer társával együtt. Innen csak három év múlva szabadult, de ekkor, 1948-ban megfosztották tiszti rangjától. A nagy szigetközi árvíz után költöztek a Komárom-Esztergom megyei Tatára 1954-ben, s ekkor került a 2. számú, ma Vaszary Iskolába. Itt matematika-fizika-technika szakos tanárként, majd nyugdíjazásáig igazgató-helyettesként tevékenykedett, több ezer diákot okítva.

A tavalyi évben a Vitézi Szék a Rend Nemzetvédelmi Keresztjének arany fokozatával tüntette ki a magyarságnak tett szolgálatáért, melyet vitéz Hunyadi László főkapitány úr adott át részére.

Vissza