Ünnepség a Szent Korona mentésének 65. évfordulóján
Mattsee (Salzburg tartomány) Ausztria, 2010. július 2-4.
2010.07.04.

A Magyar Szent Korona megmentésének 65-ik évfordulóját a Koronaőrség és Történelmi Vitézi Rend kétnapos rendezvénnyel ünnepelte meg az ausztriai Mattsee városában.

A magyarok koronáját az oroszok elől menekítették külföldre a koronaőrök, először Veszprémben, aztán Kőszegen, végül Velemben rejtették el, mielőtt az osztrák Mattseebe érkezett. Az azonos nevű Mattsee tóhoz közeli kis dombon a föld alatt bújtatták csaknem három hónapon keresztül a Szent Koronát. A terület amerikai ellenőrzése alá kerülését követően a koronaőrök az amerikai erőknek átadták, miután ígéretet kaptak, hogy az USA menedékjogot biztosít a Korona részére.

A magyar emigráció által 1983-ban emelt Szent Korona Emlékmű megújítva és két erdélyi kopjafával díszítve került át a közeli dombról Mattsee város legszebb tóparti sétányára. Az emlékmű újraszentelése előtt a helyi templomban szentmisén vettek részt a magyar vendégek és a mattsee-i polgárok a Korona másolatának jelenlétében.

A sárvári íjászok és a ceglédi barantások harci bemutatói a X. századi magyar hadviselésből adtak ízelítőt a városi parkban. Ünnepi beszédet mondtak: vitéz Hunyadi László főkapitány, Patrubány Miklós MVSZ elnök, Maislinger Matthäus polgármester és Aradszki András országgyűlési képviselő. Az emlékművet és a székely vitézek által ajándékozott kopjafákat megáldották Franz Lusak helyi plébános, Simon Ferenc bécsi esperes-főlelkész és vitéz Gergely István csíksomlyói lelkész. Az ünnepi ebéden a vitézek és a koronaőrök kiváló magyar gulyással és borral látták vendégül Maislinger Matthäus polgármestert, a tiroli hagyományőrző lövészegyletet és a magyar hagyományok iránt érdeklődő osztrák polgárokat.

Az 1983-ban emelt emlékmű az áthelyezés előtt

Maislinger Matthäus polgármester köszönti a sárvári íjászokat

Hagyományőrző honvédek történelmi zászlókkal

Barantás harcosok üdvözlik az "Ungarnfest" közönségét

Magyarok és osztrákok a tóparton

Szentmise a Mattsee-i templomban

Díszsorfal az emlékműhöz vezető úton

Zeng a magyar Himnusz Mattsee főterén

Vissza