Rákóczi-emléknap Köröm községben
2010.06.22.

II. Rákóczi Ferenc az ónodi várban és a hozzá tartozó Körömi-mezőn tartott országgyűlést 303 évvel ezelőtt. A gyűlést 1707. május 1-re hívta össze a vezérlő fejedelem, de az árvizek miatt a táborhelyet végül nem Ónodon, hanem a körömi mezőn jelölték ki.Tíz éve Köröm község polgármestere kezdeményezte, hogy a település évenként tartson emléknapot, amelyet 2010. június 22-én immár a tizedik alkalommal rendezték meg a Körömi Rákóczi Emlékparkban.

Az ünnepségen Szikszay Tamás, Girincs község alpolgármestere és vitéz Tóth Tibor, a Rákóczi Szövetség megyei elnöke köszöntötte a nagyszámú résztvevőt, majd Mészáros Kálmán a Hadtörténeti Intézet munkatársa ismertette annak a négy kuruc tisztnek (Vak Bottyán János, Béri Balog Ádám, Galambos Ferenc, Csicseri Orosz Pál) az életét és tevékenységét, akiknek a tiszteletére ebben az évben az elmúlt évek hagyományait folytatva a Rákóczi emlékparkban emléktáblát emeltek.

Vitéz Tóth Tibor ünnepi beszédében elmondta: "Néhány nappal ezelőtt Köröm község egy tengerbe nyúló félszigeten feküdt. Így volt ez 303 évvel ezelőtt is. Most már világosan láthatja mindenki, miért volt községünk határa az ónodi országgyűlés tényleges színhelye. Miért verték fel az ország sátrát ezen a fennsíkon? És miért itt ünnepeljük évről-évre ezt a történelmi eseményt. Ebben az emlékparkban a Nagyságos Fejedelem személye mellett meg kívánjuk örökíteni az ő "zászlóvivőit", vagyis főtanácsosait és hadvezéreit is. Az ő üzenetük számunkra az, hogy mindannyiunknak a Magyar Nemzet zászlóvivőinek kell lennünk, kinek-kinek a maga helyén és tisztségében, de a Fejedelem jelmondata szellemében: Cum deo pro patria et libertate - Istennel a hazáért és a szabadságért".

A Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz Horváth László törzskapitány koszorúzta meg az országgyűlés emlékoszlopát.

 

Vissza