Világháborús emlékpontot avattak Pákozdon
2009.05.08.

A 20. századi világháborúk emlékpontját avatták fel pénteken a pákozdi Katonai Emlékhelyen. Az emlékponton állították fel Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművésznek a magyar katonák hősiességét, áldozatvállalását, szenvedéseit jelképező, a budapesti katonai műszaki főiskoláról Pákozdra helyezett bronzszobrát.

Az I. világháborúban részt vett katonák - köztük a székesfehérvári 17. ezred - harcosai - mindennapjainak felidézésére egy rekonstruált, rönkfából készült épületet állítottak fel, amelyben óvóhely és dioráma ad képet a hadszíntéri életről. A II. világháborúra emlékeztetve pedig az egykori védelmi vonalként szolgáló Margit-vonal Mészeg-hegyi szakasztámpontjának 158 méteres lövészárkát alakították ki, valamint fotók, magyarázó tablók segítésével mutatják be a harcoló katonák életét.

Az emlékpont avatása alkalmából Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnök hangsúlyozta: az emlékhely létrehozása jól példázza a civil támogatást, amelyet a Magyar Honvédség egyre inkább tapasztalhat. Felhívta a figyelmet arra: az európai béke napján nemcsak a II. világháború befejezésére emlékezünk, hanem az európaiság eszméjét, azt a több évszázada született európai gondolatot, törekvést is felidézzük, hogy az ellenségeskedést, a háborúkat meg lehet és meg is kell előzni a kontinensen.

A vezérkari főnök rámutatott: a hazaszeretet, a katonai hagyományok őrzése a történelemből táplálkozik, de "nem a múltba réved", hanem a mához szóló üzenete van. A mai korszerű honvédség katonái - akik helyt állnak itthon és külföldön egyaránt - abból a hitből és meggyőződésből szolgálnak, hogy méltó utódai a tiszteletreméltó elődöknek.

Az avatóünnepség végén a résztvevők - köztük a vitézek is - megkoszorúzták a két katonát ábrázoló szobrot.

 

Vissza